Presenteras av Nyheter24 i samarbete med

Alla inlägg av Emil Tidlund

Skrivet av:

Emil Tidlund

Är en fotbollsnörd ut i fingerspetsarna och har en dröm om att en dag bli en duglig sportjournalist. Bevakar Jönköpingsfotbollen och främst Jönköpings Södra, laget i mitt hjärta.

Dela på sociala medier

Tillbaka till alla bidrag

Charlie Austin – an incredible journey

 
Charlie Austin fullkomligt öser in mål I Premier League, på 15 starter har Austin lyckats näta elva gånger. Austins facit är grymt imponerande men hans resa dit han är idag är ännu mer imponerande. Han är inte ensam, Rickie Lambert (Liverpool) och Grant Holt (Wigan) har gått samma väg. Lambert är kvar i Premier League och har på sätt och vis lyckats behålla sin status som PL-spelare, något Holt inte har gjort. Hur har Austins resa sett ut? Det ska vi ta reda på.
För sex år sedan spelade Austin i Poole Town i Wessex Premier Division (nionde divisionen), samtidigt som Austin spelade där jobbade han heltid på hans pappas murfirma. Austin tjänade ungefär £100 i veckan. Det han tjänar idag på sin heltidsanställning hos QPR kunde han knappt drömma om då. Austin är den omoderna fotbollspelaren som har gått igenom en fotbollsvardag bara de gamla fotbollshjältarna från England i början av 1900-talet gjorde. När fotbollen slog igenom i England var det minsann inga fixstjärnor som sprang runt på fina bekväma arenor och drog in miljoner. De första stjärnorna inom fotbollen var som vilken medborgare som helst. De hade ett ”sju till fyra jobb” på någon industri där de fick slita hårt. Sedan under helgen var det match och fest, fotbollen var deras sätt att slappna av. Idag är den bilden helt rubbad och spelarna tjänar mer under en vecka jämfört med vad den vanliga befolkningen tjänar på tre till fem år. Världen är idag vrickad.
När Charlie Austin växte upp som tonåring var det fotbollen han satsade på han var en akademispelare hos den dåvarande PL-klubben Reading. Efter fem år i Readings akademi fick Austin inte vara kvar, när han var 15 år fick han gå. Austin fick motiveringen ”Du är för liten och klen”, när han fick det beskedet varvade han ner med fotbollen och började spela med kompisarna. Här trodde nog de flesta och Austin själv att karriären dog. Karriären dog inte där men den kunde ha gjort det, istället blev ”nedvarvningen” det bästa som hänt Austin.
Året är 2008 och Charlie Austin öser in mål i Poole Town. Austin tjänade ”okej” med pengar på sin pappas företag men det var tufft. Varje morgon gick han upp vid halv åtta på morgonen och murade till klockan halv fem på eftermiddagen. Det var ett tungt och kallt jobb. Han berättar att det kom en stor bil på morgonen och plockade upp honom och tio andra killar, de kördes sedan till en lerig fabrik där de murade hela dagarna. Austin kände ändå att han inte skulle klaga, han hade ju trots allt ett jobb, fick lön på fredag och spelade fotboll med kompisarna på lördagsförmiddagarna. Lördagarna var han ute med sina kompisar och på söndagen var det fotboll för hela slanten. På måndag var det jobb till fredag igen, så såg en vecka ut för Austin då. När han var 18 och bara ”lattjade” med kompisarna i nionde divisionen så dunkade han in hela 48 mål på 43 matcher. Efter hans fantastiska facit vann hans klubb Poole Town titeln och lokala lag fick upp ögonen för den unge Austin. Efter säsongen ringde telefonen, det var League One (division tre) laget Swindon Towns dåvarande manager Danny Wilson som värvade den unge målsprutan. Ett och ett halvt år spenderade Austin i Swindon Town och även där fortsatte karriären uppåt. I en tuffare liga med högre kvalité och högre tempo lyckades han ändå anpassa sig och lära känna den nya ligan och det nya laget. Austin gick till att spela inför 200 åskådare till 10 000, en omställning man bara kan drömma om. Efter första säsongen kunde Austin blicka tillbaka på 20 mål på 36 matcher, ett bra facit. Säsongen senare dröjde det bara ett halvår innan dåvarande Championshiplaget Burnley klippte anfallsdiamanten från Swindon Town. Det halvåret hann Austin göra 12 mål på 20 matcher och han kunde inte sluta göra mål, allt han rörde till blev till guld.
Tiden i Burnley inleddes inte så bra som han själv ville. På en halv säsong spelade han bara fyra matcher och han lyckades inte göra ett enda mål. Var detta steget för stort? Han hade för bara tre år sedan ändå spelat i nionde divisionen, nu spelade han i andra, tog sagan slut här? Han hade också hört talas om spelare som gått samma väg som honom men försvunnit. Ett bra exempel på det var Grant Holt och Rickie Lambert. Holt gjorde mycket mål i Norwich men idag spelar han inte i högsta ligan och han har svårt att ta en plats i Championship-laget Wigan, därför utlånad till Huddersfield. Lambert sitter idag på bänken i Liverpool men han försvinner mer och mer från toppfotbollens scen då han inte har något förtroende av tränare Brendan Rodgers. Var samma sak på väg att hända Austin nu?
Efter en bra försäsong så var han tillbaka. Nu skulle han få sin första hela säsong i Burnleytröjan och han skulle acklimatisera sig till klimatet i klubben. Han lyckades med acklimatiseringen och kom tillbaka som den målskytt han är. Sjutton mål lyckades han producera under sin första hela säsong. Säsongen efter blev till och med ändå bättre då han lyckades göra hela 27 (!) mål. Efter två och ett halvt år var det dags att packa väskan igen och tacka Burnley för tiden i klubben. QPR knep Hull på näsan och fick Austins namnteckning på deras kontrakt, ett beslut Harry Redknapp inte ångrar idag. Austins första säsong gick som de flesta andra gjort, uppåt. Han gjorde 19 mål i ligan och ett i kvalsemifinalen mot Wigan på Wembley, förmodligen hans viktigaste då de vann matchen med 2-1. QPR vann senare kvalfinalen och klev upp i Premier League. PL-klubbar stod på kö för att norpa denna underliga fotbollspelare som hade charmat England. PL-klubbarnas intresse spelade ingen roll, Austin blev kvar i QPR och fortsatte spruta in mål. QPR fick behålla sin guldklimp tack vare avancemanget upp i högsta ligan.
Nu när QPR har spelat 17 matcher i Premier League så återfinns laget på en 16:e placering, vilket innebär att man just nu håller sig kvar i ligan. Austin har spelat 15 av de 17 matcherna och har bombat in elva mål. Senaste matchen mot West Brom gjorde han ett hattrick. Med de elva målen (hattricket inräknat) ligger Austin trea skytteligan och rösterna höjs om att han borde spela i landslaget vid nästa samling.
Från att ha blivit ratad av Reading när han var 15 år gammal med anledning att han var för liten så har karriären tagit fart. När han var 15 var han kanske för liten men de flesta har inte ens växt färdigt i den åldern. Det är det som är nackdelen med elitsatsningarna. Det finns nog många där ute som har Austins potential men som aldrig kommer få chansen för de var för sena in i puberteten. Idag är Austin 188cm lång och väger 84kg, ångrar ni er idag Reading?
Charlie Austin – an incredible journey.
Källor:
ESPN
Independent
Premierleague.com
Qpr.co.uk

Skrivet av:

Emil Tidlund

Dela på sociala medier

Fler inlägg av jönköpingsfotbollen

Kommentera